Zimný šalát so špenátom, maslovou tekvicou, cícerom a granátovým jablkom
Vegánske / Vegetariánske / 25 minút / Jednoduché
Keď sa povie slovo „šalát“, automaticky si predstavíme svieže letné jedlo. Šaláty môžu byť aj vhodným jedlom na zimu. Keď zmiešate sladkú pečenú maslovú tekvicu so sviežim granátovým jablkom a špenátom, získate ľahké a výživné jedlo vhodné pre každý zimný deň.
Ingrediencie
2 porcie
1 hrnček sušeného cíceru
čerstvý špenát
1/2 maslovej tekvice
1/2 cibule
1 strúčik cesnaku
1/4 hrnčeka vlašských orechov
1/2 granátového jablka
1 ČL rasce
1 ČL tymianu
1 ČL rozmarínu
1 ČL oregana
soľ a korenie
Dresing:
1 PL sójovej omáčky
1 ČL octu
Postup
Cícer dajte do veľkej misky a pridajte dvojnásobné množstvo vody ako cícera. Nechajte ho cez noc namočený. Ráno sceďte, zalejte čerstvou vodou a nechajte ešte hodinu namočený.
Cícer sceďte, opláchnite a pridajte opäť do hrnca s lyžičkou rasce a dostatkom studenej vody. Vodu priveďte k varu, stiahnite plameň a nechajte dusiť 45 minút. To, či je cícer uvarený môžete jednoducho vyskúšať – skúste cícer rozpučiť vidličkou. Po dovarení cícer sceďte.
Maslovú tekvicu nakrájajte na kocky. Nemusíte ju šúpať, keď bude uvarená, šupka má jemnú orieškovú chuť. Vložte ju do misky, pridajte tymian, rozmarín, oregano, korenie, soľ a 1 ČL extra panenského olivového oleja. Všetko to zmiešajte a pečte domäkka s jemne chrumkavými okrajmi na 185 ° C na 25 - 35 minút.
Granátové jablko ošúpte, špenát umyte a pridajte ich do misky s vlašskými orechmi.
Nakrájajte cibuľu a cesnak a jemne osmažte na panvici na extra panenskom olivovom oleji na miernom ohni.
V miske zmiešajte sójovú omáčku, ocot, 2 lyžice extra panenského olivového oleja.
Zvyšné suroviny pridajte do misky so špenátom a granátovým jablkom. Zalejte dresingom a dobre premiešajte. Dobrú chuť!
Tip na každý deň
Ak nemáte po ruke granátové jablko, môžete experimentovať aj s iným ovocím. Trik je zvoliť ovocie, ktoré má mierne výraznejšiu chuť, napríklad pomaranče, jablká alebo čučoriedky.