Šošovicovo-hríbové guľôčky
Vegetariánske / 60 minút
Mäsové guľky sú jedným z jedál, na ktoré má každá domácnosť iný recept. Môžete si ich dať v podstate so všetkým, čo chcete, čo z nich robí jedno z najuniverzálnejších jedál, aké si môžete pripraviť. My sme pre vás pripravili vegetariánsku verziu, chutnú, s ľahkou textúrou. Podávali sme ich s tagliatelle s hubami na cibuľke, cherry paradajkami, bazalkou a syrovou omáčkou. Návykové!
Ingrediencie
• 250 g šošovice
• 300 g hríbov
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 stredná biela cibuľa
• 2 vajcia
• 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
• 1 ČL tahini (sezamová pasta)
• 50 g múky z ovsených vločiek (rozmixované ovsené vločky)
• 1 ČL soli
Postup
1. Šošovicu vložte do veľkej misy a pridajte dvojnásobné množstvo vody. Nechajte cez noc namočiť. Sceďte, opláchnite a nalejte do hrnca s veľkým množstvom vody. Priveďte k varu, znížte teplotu a nechajte variť 20 minút. Uvarené sceďte a dajte bokom.
2. Nakrájajte cibuľu a cesnak a opražte na olivovom oleji na miernom ohni do mäkka.
3. Huby nakrájajte a pridajte do panvice. Smažte, kým huby nezmäknú.
4. Potom zmiešajte všetky ingrediencie dohromady v miske a rozmixujte, kým nezískate konzistenciu cesta.
5. Zo zmesi vytvorte guľôčky. Na ich tvarovanie vám môže pomôcť trocha ovsenej múky.
6. Panvicu pokvapkajte olivovým olejom a guľôčky opražte do hneda.
Tip pre vegánov
Dve vajíčka môžete nahradiť polovicou šálky namočených ľanových semien. Ak sa chcete naučiť používať ľanové semená ako spojivo, prečítajte si náš recept na hamburger z čiernej fazule.
Tip na každý deň
Rovnako ako naše vegánske hamburgery, aj tieto guľôčky je možné zmraziť surové, potom rozmraziť a uvariť, keď na ne dostanete chuť. Ideálne, keď chcete improvizovane zapôsobiť na priateľov.
Extra tip
Ak chcete tieto guľôčky ešte odľahčiť, môžete ich upiecť v rúre. Rúru predhrejte na 185 stupňov, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 10 - 15 minút.