Hamburgery z čiernej fazule
Vegánske / 120 minút / Jednoduché
Keď sa povie slovo „šalát“, automaticky si predstavíme svieže letné jedlo. Šaláty môžu byť aj vhodným jedlom na zimu. Keď zmiešate sladkú pečenú maslovú tekvicu so sviežim granátovým jablkom a špenátom, získate ľahké a výživné jedlo vhodné pre každý zimný deň.
Ingrediencie
• 350 g sušenej čiernej fazule
• 40 g ľanových semiačok
• 100 g bielej cibule
• ½ šálky ovsených vločiek
• 1 krajec chleba namočený v rastlinnom mlieku
• 1 hrsť čerstvého koriandera
• 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
• 1 ČL soli
• ½ ČL mletej rasce
• ½ ČL kardamónu
• ½ ČL muškátového orieška
• Čili vločky (podľa chuti)
Postup
1. Sušené čierne fazule dajte do veľkej misy, pridajte dvojnásobné množstvo studenej vody a nechajte namočené cez noc. Sceďte, pridajte do hrnca s veľkým množstvom vody a priveďte k varu. Stiahnite plameň a nechajte variť približne 90 minút. Po dovarení sceďte a dobre opláchnite.
2. Ľanové semiačka vložte do misky s vlažnou vodou a nechajte 1 - 2 hodiny namočené. Ak chcete proces urýchliť, môžete ich z času na čas premiešať lyžičkou alebo ich nechajte namočené cez noc. Ľanové semiačka budú mať po namočenú želatínovú textúru, ktorá pomôže spojiť všetky ingrediencie.
3. Čierne fazule pridajte do misky a popučte ich vidličkou, až kým nevytvoríte kašu.
4. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
5. Zmiešajte fazuľu, cibuľu a ľanové semiačka.
6. Do misky dajte trochu rastlinného nápoja (použili sme ovsené) a namočte do neho plátok chleba – nenechajte ho ale dlho namočený, aby sa nerozpadol. Namočený plátok dodá zmesi vlhkosť a textúru.
6. Pridajte ho ku ostatným surovinám a znova premiešajte.
7. Zo zmesi tvarujte hamburgery.
8. Panvicu pokvapkáme olivovým olejom a hamburgery opekáme na miernom ohni z oboch strán, kým zvonka nevyzerá chrumkavo. Podávajte so žemľou, pridajte svoje obľúbené toppingy (kečup, majonézu, kyslú uhorku) a vychutnajte si!
Tip na každý deň
Pripravte viac hamburgerov a zamrazte ich. Potom vždy, keď dostanete chuť na hamburger, iba otvoríte mrazničku a o pár minút môžete mať výborné jedlo hotové. Budú chutiť rovnako dobre, ako čerstvé, ak nie lepšie, pretože príprava bude kratšia!